Νικολάου Ιωάννης

Νικολάου Ιωάννης

Καθηγητής
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 518

Ο Δρ Ιωάννης Ε. Νικολάου είναι Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης. Είναι διευθυντής του Εργαστήριου Οικονομικά των Επιχειρήσεων και της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει μετεκπαιδευτεί στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Απέκτησε Διδακτορικό Τίτλο από το Τμήμα Περιβάλλοντος του ίδιου Πανεπιστημίου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην περιβαλλοντική επίδοση των επιχειρήσεων και τις μεθοδολογίες μέτρησης της εταιρικής περιβαλλοντικής επίδοσης. Η εξειδίκευσή του έγκειται στην περιβαλλοντική λογιστική και τους δείκτες μέτρησης της περιβαλλοντικής επίδοσης των επιχειρήσεων, την περιβαλλοντική νομοθεσία των επιχειρήσεων, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, τα ESG και τους 17 ΣΒΑ σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς επιχειρήσεων.

Είναι αρχισυντάκτης και συνιδρυτής (Editor-in-Chief) στο επιστημονικό περιοδικό ‘Circular Economy and Sustainability’ (έτος ίδρυσης: 2021) του οίκου Springer, και Συνεργαζόμενος Συντάκτης (Associated Editor) στο επιστημονικό περιοδικό Sustainability της MPDI. Είναι Αρχισυντάκτης και ιδρυτής (Editor-in-Chief) στη σειρά επιστημονικών βιβλίων ‘Circular Economy and Sustainability’ (έτος ίδρυσης: 2021) του οίκου Springer.

Έχει πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, βιβλία, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά συνεδρίων. Συμμετέχει σε διάφορα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Περιβαλλοντική και Αειφόρος Λογιστικής», έτος έκδοσης 2009, Εκδόσεις Γκιούρδα και «Λογιστική Αειφόρου Επίδοσης Επιχειρήσεων», έτος έκδοσης 2020, Εκδόσεις Δίσιγμα.

Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με το κορυφαίο 2% των Επιστημόνων παγκοσμίως του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2021 από τον οίκο Elsevier (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3). Συγκεκριμένα, για το έτος 2020, βρέθηκε στο 2% στα επιστημονικά πεδία της Περιβαλλοντικής Επιστήμης και των Επιχειρήσεων και Μάνατζμεντ.

Κατηγορίες
Κατηγορίες
Διάρκεια
Διάρκεια